Pannacotta al caramello
Skrivet den 2011-08-28 @ 10:41:20
Pannacotta är en dessert med Piemontesiskt ursprung som är mycket populär
Ingredienser:
5 dl grädde
5 gram gelantin
3 dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj
Tillagning:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Häll grädde i en kastrull, tillsätt vaniljstången/vanilj och florsocker. Rör försiktigt med en träsked, se till att det kokar upp och låt sedan sjuda på mycket svag värme i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från spisen. Ta ur vaniljstången om du använt det. Krama ur gelatinet och dra utav remsor som läggs i den varma gräddblandningen. Rör om väl tills allt är helt upplöst. Häll blandningen i portionsformar och låt svalna i rumstemperatur innan de ställs in i kylskåp 4-5 timmar. För att sedan stjälpa upp pannacottan på fat, så doppar man formen några sekunder i hettvatten så släpper den lättare.
För smakvariationer kan man tillsätta en skvätt rom i smeten, smält choklad eller mixad frukt. Vid tillsättande av frukt, räkna med ca 1 dl fruktmix och istället 4 dl grädde.
För karamellsås:
Låt 1,5 dl strösocker sjuda med 2 dl vatten tills det fått fin karamellfärg. Den ska vara simmig. Tillsätt ev lite mer vatten om den tjocknar för mycket. När den svalnat kan man dekorera pannacottan med såsen.