Pannacotta al caramello

Skrivet den 2011-08-28 @ 10:41:20

Pannacotta är en dessert med Piemontesiskt ursprung som är mycket populär

Ingredienser:

5 dl grädde
5 gram gelantin
3 dl florsocker
1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj

Tillagning:

Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Häll grädde i en kastrull, tillsätt vaniljstången/vanilj och florsocker. Rör försiktigt med en träsked, se till att det kokar upp och låt sedan sjuda på mycket svag värme i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från spisen. Ta ur vaniljstången om du använt det. Krama ur gelatinet och dra utav remsor som läggs i den varma gräddblandningen. Rör om väl tills allt är helt upplöst. Häll blandningen i portionsformar och låt svalna i rumstemperatur innan de ställs in i kylskåp 4-5 timmar. För att sedan stjälpa upp pannacottan på fat, så doppar man formen några sekunder i hettvatten så släpper den lättare.
För smakvariationer kan man tillsätta en skvätt rom i smeten, smält choklad eller mixad frukt. Vid tillsättande av frukt, räkna med ca 1 dl fruktmix och istället 4 dl grädde.

För karamellsås:
Låt 1,5 dl strösocker sjuda med 2 dl vatten tills det fått fin karamellfärg. Den ska vara simmig. Tillsätt ev lite mer vatten om den tjocknar för mycket. När den svalnat kan man dekorera pannacottan med såsen.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback