Pasta e fagioli

Skrivet den 2011-08-24 @ 17:06:30

Här kommer ett recept på "antik pasta e fagioli", en soppa som värmer gott i höstmörkret. Ganska mäktig!

för 4 personer:

1 blekselleristjälk

1 gul lök

1 morot

1 vitlöksklyfta

½ dl färska rosmarin blad

150 gr lardo eller fläsksvål (prosciutto crudo går också bra)

1 potatis

300gr borlotti bönor, frysta, på burk eller torkade och förvällda

1 msk koncentrerad tomatpuré

1 buljongtärning (kalv eller ox)

olivolja

salt

200 gr “trasiga” tagliatelle eller spaghetti

 

Skär lardo i små tärningar. Hacka fint selleri, lök, morot, vitlök, rosmarin och lardo i mixer.

Fräs hacket i oliv olja. När det fått en gyllene färg tillsätt bönorna och täck upp med vatten. Tillsätt buljong tärning, tomatpuré, en hel skalad potatis och en nypa salt. Koka upp och låd sjuda, rör då och då samt tillsätt vatten vid behov.

När soppan puttrat i ca 1 timme, ta upp potatisen och ca 2 slevar av soppan. Mixa med stavmixer och häll tillbaka mixet i soppan. Soppan skall vara ganska tjock, som typ vår ärtsoppa. Smaka av med salt om det behövs.

Koka upp vatten för pastan. Bryt sönder dem och koka enligt förpackningen. När den är al dente, sila den i durkslag och tillsätt den i soppan. Värm upp soppan snabbt och sedan är den redo att serveras med riven parmesan, en liten rosmarinkvist och med lite god olivolja ringlad ovanpå.   Buon appetito!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback