Polpette in umido con i piselli
Skrivet den 2011-08-26 @ 20:42:12
Ingredienser för 6 portioner:
600 g malet nötkött
1 dl riven parmesanost
2 kantfria skivor vitt bröd indränkta i mjölk
Ett knippe persilja
Ett knippe färsk mejram/oregano eller torkade blad
3 vitlöksklyftor
3 ägg
(ev 2 msk ricotta eller kvarg)
ströbröd
Olja till stekning (majs,soja, raps eller solros)
1 / 2 flaska i tomatsås
300 gr frysta ärter,
2 msk oliv olga extra virgin
salt
peppar
Tillagning:
Finhacka persilja, 1 vitlöksklyfta och mejram-/oregano blad med en örtvagga och lägg hacket i en skål tillsammans med det urvidna brödet. Tillsätt köttet, riven parmesan, ägg, salt och peppar. Knåda ordentligt i ett par minuter. Smaka av om det fattas salt eller peppar. Om smeten verkar torr och hård tillsätt lite ricotta eller kvarg och knåda lite till.
Rulla bollar stora som valnötter, vänd den noga i ströbröd och lägg dem på en bricka.
När alla bollar är rullade, hetta upp olja i en djup stekpanna, det ska vara i alla fall 2 cm högt med olja.
Bryn ett tiotal åt gången, ta upp dem med en hålslev och lägg dem på en bricka med hushållspapper.
Krossa de 2 överbliva vitlöksklyftorna och stek dem gyllene i olivoljan i en stekpanna/kastrull stor nog att rymma alla köttbullar (de ska ligga i ett lager). Tillsätt tomatsåsen och låt det koka i en kvart. Lägg sedan i köttbullarna och ovanpå dem de tinade ärtorna. Låt sjuda i en halvtimma. Tillsätt salt och peppar om det behövs och lite vatten om det verkar bli för torrt.
Till dessa köttbullar passar potatismos eller ris bra