Graviditet + träning = sant

Skrivet den 2011-09-06 @ 13:19:52

Precis detta som min IVF läkare förespråkar!

Enligt henne tjänar man på att  motionera innan och under hormonbehandlingen också!

Genom att motionera regelbundet håller du kroppen i trim för den fysiska utmaning som graviditeten innebär.
Enligt en mängd studier som gjorts finns det inget som tyder på att träning ska orsaka missfall eller vara negativ för fostret. Tvärtom har forskare påvisat att regelbunden träning under graviditet får moderkakan att växa till bättre, så att fostret får en ökad syre- och näringstillförsel. Det gynnar givetvis barnets utveckling. Den ökade blodvolymen som träningen kan ge har också en positiv effekt för barnet (utöver ökningen av blodvolym som graviditeten orsakar i sig).

En av de vanligaste missuppfattningarna  att träning som innebär hopp och studs ex. jympa eller löpning skulle kunna skaka loss fostret eller moderkakan är helt enkelt inte sant. 

En försvagad livmoderhals kan däremot triggas av träning men i det fallet kan missfallet lika gärna ske om du håller dig relativt stilla. Detta beror på att den försvagade livmoderhalsen inte förmår att hålla sig stängd, sedan fostret börjat bli så stort att det tynger och pressar på.

Regelbunden träning ökar inte risken för att vattnet går eller att förlossningen startar i förtid. Inte heller finns det någon forskning som tyder på att motion ökar risken för missbildning eller utomkvedshavandeskap.

Det finns en mängd fördelar med att fortsätta eller börja träna under graviditeten. Till att börja med blir det lättare för dig att bära runt på den växande magen. Graviditeten, värkarbete och de första månaderna efter förlossningen ställer stora krav på kroppen och regelbunden motion ger dig högre energinivåer. Ju bättre förberedd du är fysiskt, desto bättre kommer du att känna dig och orka med din vardag.

Träning förbättrar hjärtats och lungornas kapacitet och sätter fart på blodcirkulationen. Vilket i sin tur minskar risk för svullna fötter, ben och åderbråck.Musklerna stärks, vilket bidrar till att du orkar behålla en bra hållning under längre tid och i viss mån minska problem med balansen. Även risken med ryggproblem minskar.

Regelbunden träning hjälper dig att förebygga graviditetsdiabetes genom att bidra till förbättrad blodsockerreglering. Det blir lättare att undvika överflödig viktuppgång, samtidigt som matsmältningsbesvär, muskelvärk och kramp lindras. Fysisk aktivitet frigör dessutom ämnen i hjärnan, som dopamin, serotonin och endorfiner. De bidrar till att lindra humörsvängningar, stresskänslor och skapa en positiv livssyn.

Forskning har visat att vältränade kvinnor lättare orkar med förlossningen och återhämtar sig snabbare efteråt. De kommer fortare i form igen och har mer kraft att ägna sig år det nyfödda barnet. Andra studier har även visat att regelbunden, lagom hård träning stärker immunförsvaret och det gäller även gravida, som lättare drabbas av luftvägsinfektioner(förkylningar) än vi andra.

Som allmän regel går det bra att fortsätta med den motion du ägnade dig åt innan du blev gravid och så länge du mår bra av det är det ingen fara med att ta i ordentligt under träningen. Däremot skall du inte överdriva träningen. Graviditeten är inte rätt period att träna inför ett maratonlopp eller förbättra sina idrottsliga prestationer. Satsa på att underhålla kondition och styrka istället. En del kvinnor har eller kan utveckla besvär som gör att de måste vara försiktiga med motion. Ibland går det att kontrollera besvären, så att du kan träna trots allt. Men i vissa fall måste du avstå helt från motion. När du fått klartecken av din läkare eller barnmorska är det bra att hålla dem informerade om hur det går.

Simning är en perfekt motionsform för gravida. En suverän aerobics-träning för hela kroppen som du utför i din egen takt och du belastar inte kroppen eftersom du är viktlös i vattnet. Motionscykling, promenader, särskilda aerobics- och vattengympapass, samt gympaövningar med knäböj och utfall i sidled håller kroppen rörlig och smidig. De är också aktiviteter som rekommenderas om du är överviktig eller aldrig tränat regelbundet tidigare. Yoga och Thai chi är andra typer av träning som är utformad för ökad smidighet, flexibilitet och uppmuntrar till djupandning, d v s bra träning inför värkarbetet.

källa: http://gravid.se


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback