Projektet jag jobbar med

2012-04-30 @ 13:28:13 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()

Jag jobbar med en grupp som gör en hyllning till Amy Winehouse. Det är meningen att jag ska köra. Jag är även webmaster och ansvarig för deras facebook sida. Klicka på fotot så kommer du till sidan. Gilla gärna!

 

Ana Souza, 19 år med en fantastisk röst!

The girl from Ipanema

2012-04-30 @ 11:47:46 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()

Sambandet äggstockar-binjurar-sköldkörtel

2012-04-30 @ 11:33:27 Permalink Hälsa Kommentarer (0) Trackbacks ()

Skribent: Michael Lam, leg. läkare

Det endokrina systemet består av åtta olika körtlar som sitter strategiskt placerade i kroppen. Tre av de viktigaste körtlarna för kvinnor är äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln.

Binjurarna, sköldkörteln och äggstockarna styrs via varsin axel: HPA-, HPT- och HPO-axeln (H står för hypotalamus, P för hypofysen och A, T och O för respektive slutorgan – binjurar, sköldkörtel och äggstockar). Hypotalamus signalerar till hypofysen som i sin tur talar om för slutorganen att tillverka hormoner som påverkar resten av kroppen. Slutorganen ingår även hormonellt i andra organsystem via olika nätverk och axlar. 
Ett sådant hormonsystem kopplar samman äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln till den så kallade OAT-axeln. Det som händer i ett organ kommer därför att ha en fysiologisk, klinisk eller subklinisk effekt på den här axelns övriga organ, vilket innebär att de tre organen är hormonellt beroende av varandra för optimal funktion.
Om binjurarna är svaga störs därför ofta även sköldkörtelns funktion, och menstruationscykeln kan bli oregelbunden. På samma sätt kan en underaktiv sköldkörtel försämra funktionen hos binjurarna. Hormonella obalanser i äggstockarna, t.ex. östrogendominans (d.v.s. för högt östrogen i förhållande till progesteron), förvärrar ofta befintlig subklinisk hypotyreos.

Obalanserad OAT-axel
Obalanser i OAT-axeln kan ge mängder av hälsoproblem som är irriterande i sin mildaste form och invalidiserande som värst. De vanligaste besvären vid OAT-obalans ger symtom som visar på samtidig underfunktion i två eller alla tre organen. Östrogendominans och underfunktion i sköldkörtel och binjurar är ett vanligt scenario. Symtomen kan vara sömnbesvär, trötthet eller kronisk trötthet, ledvärk, träningsintolerans, hjärndimma, sockerintolerans, diabetes, torr hud, frusenhet, låg ämnesomsättning, oförmåga till viktnedgång, PMS, endometrios, oregelbunden menscykel, bröstcystor, oro/ångest, depression och övervikt kring midjan. 
Kvinnor som har opererat bort äggstockarna kan ändå ha obalans i OAT-axeln på grund av östrogenobalans eftersom det inte bara är äggstockarna som tillverkar östrogen. Det produceras även i binjurarna och i fettvävnad.
OAT-obalans innebär en hormonell obalans som kan vara både klinisk och subklinisk, men som ännu inte erkänns inom den konventionella medicinen. Eftersom den kliniska bilden innefattar flera endokrina systemobalanser finns det inga prover som kan isolera och identifiera det exakta orsaksstället. Det råder alltså ett skriande behov av forskning på det här området. 
Vår aktuella förståelse av detta tillstånd kommer därför huvudsakligen från klinisk erfarenhet och olika fallstudier. Därmed måste obalanser i OAT-axeln i nuläget ses som ett kliniskt tillstånd, inte som ett sjukdomstillstånd, som bara ska övervägas när konventionella endokrina, diagnostiska och terapeutiska metoder inte ger önskat resultat och när konventionella utredningar och prover inte är tillräckligt.
Eftersom symtomen är så många, överlappande och olikartade, är det lätt att även en läkare med mer holistiskt synsätt blir överväldigad.
Det finns en motsvarighet till OTA-obalans hos män som leder till minskad könsdrift och lågt testosteron. Låga nivåer av manligt könshormon påverkar också sköldkörtelns och binjurarnas funktioner.

Östrogendominans och OAT-axeln
Östrogendominans kan öka sköldkörtelbindande proteiner i blodomloppet. Därför kan sköldkörtelblodprover uppvisa normala värden samtidigt som det kan råda brist på sköldkörtelhormon i vävnaderna, vilket leder till subklinisk eller klinisk hypotyreos. 
När östrogennivån är hög har binjurebarken svårare att svara på signaler från hjärnan om ökad kortisolproduktion. Östrogen försämrar även binjurefunktionen genom att störa utsöndringen av kortisol från binjurebarken. Hög östrogennivå kan leda till en motsvarande ökning av kortisolbindande globulin som cirkulerar i blodomloppet där det binder till fritt kortisol så att detta inaktiveras.

Passera cellmembranen
Alltså kan en kvinna med östrogendominans ha tillräckligt med totalkortisol i blodet medan hennes fria, tillgängliga kortisolnivå är låg. Eftersom enbart fritt, obundet kortisol kan passera genom cellmembranen och aktivera receptorer inuti cellerna, avtrubbas kortisolets effekt på cellnivå. 
Och precis som östrogendominans kan bidra till binjureinsufficiens, kan binjureinsufficiens bidra till östrogendominans. Kortisol tillverkas i binjurebarken av progesteron. Om binjurarna är svaga tenderar kortisolet att vinna över progesteronet, vilket kan ge låg progesteronnivå och därmed relativ östrogendominans. 
En ogynnsam feedbackslinga skapas som bildar en ond cirkel. För mycket östrogen i förhållande till progesteron påverkar både sköldkörtelns och binjurarnas funktion, och trötta binjurar och sköldkörtel kan förvärra östrogendominansen.

Binjurarna sviktar först
Binjurarnas funktioner brukar vara de första endokrina funktionerna som sviktar när kroppens normala kompensatoriska respons överväldigas av stress. Tyvärr erkänns detta sällan som ett patologiskt tillstånd. Accepterade sociala kompensatoriska åtgärder, t.ex. kaffeintag, maskerar ofta de underliggande problemen när binjurarna lägger in överväxeln för att klara de tidiga tecknen på binjuretrötthet. 
Nästa endokrina körtel som påverkas är den insulinproducerande delen av bukspottkörteln. Kroppens blodsockernivåer råkar i obalans och kompenseras tillfälligt genom sug efter läsk och energidrycker, godis och fikabröd. 
Efter bukspottkörteln kommer sköldkörteln. Trötthet, tröghet, frusenhet och viktuppgång är vanliga förstasymtom som leder patienten till vårdcentralen där hypotyreos ofta diagnostiseras och behandlas rutinmässigt med syntetiskt sköldkörtelhormon. Trots detta kvarstår symtomen över tid hos mer än 70 procent av patienterna som får sköldkörtelmedicin. 
Efter sköldkörteln uppstår oftast onormal funktion i äggstockarna där östrogendominans är en vanlig följd. Symtomen innefattar då PMS, endometrios, bröstknölar och oregelbunden menscykel. Hormonersättning kan fungera kortsiktigt, men om inte binjurarna kollas upp och behandlas vid behov, kommer patientens respons att avta på sikt. 
Slutligen påverkas även bisköldkörtlarna, tallkottkörteln, autonoma nervsystemet samt hypotalamus. När det har gått så långt är OAT-axeln i stark obalans. 
Binjuretröttheten upptäcks ofta sist, trots att den uppstår först. Dessutom övervägs bara behandling när funktionen är starkt nedsatt, med samtidiga allvarliga störningar i äggstocks- och sköldkörtelfunktion. Och om binjureinsufficiens till slut upptäcks, läggs sällan tillräcklig vikt vid samtidiga obalanser i äggstockar och sköldkörtel.
Nyckeln till att åtgärda OAT-obalansen återfinns hos binjurarna, eftersom det är här som kortisolet tillverkas. Vid binjuretrötthet uppstår obalans i kortisolproduktionen som ofta leder till multipel organresistens som kan innefatta både sköldkörtel och äggstockar.
Faktum är att binjuretrötthet är en vanlig men ofta förbisedd orsak till sekundär klinisk eller subklinisk hypotyreos. Det klassiska scenariot är att patienten klagar hos läkare på stark trötthet, torr hud, viktökning, låg kroppstemperatur och sömnproblem.
Sköldkörtelproverna visar antingen normalt eller högt TSH, normalt eller lågt T3 och fritt T3, normalt eller lågt T4 och fritt T4. Patienten brukar då behandlas med sköldkörtelhormonersättning. En tillfällig förbättring är att vänta, men avtar efter ett tag och symtomen kvarstår. 
Ibland skrivs för höga doser sköldkörtelmedicin ut för att normalisera till synes suboptimala blodnivåer. Kroppen sätts på överväxel så att den basala ämnesomsättningen höjs. I det här läget kan en befintlig, tidigare dold binjuresvaghet plötsligt visa sig som förvärras till binjureinsufficiens. Antidepressiva läkemedel skrivs ofta ut som en lösning för att kontrollera de nya symtomen eftersom läkaren nu har slut på alternativ. Inte sällan förvärrar detta OAT-obalansen. 
Det är viktigt att förstå att optimal binjurefunktionen spelar en huvudroll i den här obalansen. När binjurarnas aktivitet försvagas, uppstår kortisolinducerad resistens hos så gott som alla övriga hormonreglerade organ inklusive äggstockar, sköldkörtel och bukspottkörtel. Få hormoner – t.ex. insulin, progesteron, östrogen och testosteron – har möjlighet att arbeta på optimal nivå när binjuretrötthet föreligger. 
Den normala negativa feedbackslingan via hypotalamus och hypofysen kan trubbas av och bindande transporthormoner i blod kan störas. Varje hormons förmåga att reglera och anpassa sitt målorgan för att uppnå homeostas försämras därför ofta. 
Vanliga symtom är instabilt blodtryck och blodsocker, bipolära tillstånd och oro/ångest som kommer och går, okontrollerbara reaktiva adrenalinrusher, ”hjärndimma”, långsammare ämnesomsättning och oregelbundna menstruationer. 
Eftersom läkare saknar klinisk utbildning gällande binjuretrötthet, behandlar de bara symtomen på svag sköldkörtel och svaga äggstockar. I ett tidigt skede av binjuretrötthet är kortisolutsöndringen hög eftersom kroppen försöker att neutralisera det konstanta stresspåslaget. 
Men när för mycket kortisol produceras uppstår många ogynnsamma effekter. Kortisolet blockerar t.ex. cellernas progesteronreceptorer som blir mindre känsliga. 
Progesterontillverkningen i binjurarna avtar i förmån för kortisolproduktionen.
Som vi sett kan detta ge en obalans mellan östrogen och progesteron där östrogen dominerar – åtminstone relativt. Det är ingen slump att hälsobesvär som kan kopplas till förhöjt östrogen – t.ex. PMS, fibrom och andra besvär som är typiska före klimakteriet – ökar när kvinnor närmar sig 35–40-årsåldern. 
Många kroniskt sjuka har både låg binjure- och sköldkörtelfunktion. I sådana fall är det viktigt att börja läkeprocessen genom att stötta binjurarna innan man sätter in sköldkörtelhormon. Annars kan den ökade cirkulationen av sköldkörtelhormon belasta de redan svaga binjurarna ännu mer, vilket då kan leda till svår binjureinsufficiens. En behandlingsplan som bara bygger på att stötta en enskild körtel utan att överväga obalans i organsystemen fallerar ofta och kan till och med göra situationen värre. 
En behandling som fokuserar på binjurarna först leder däremot ofta till anmärkningsvärda resultat eftersom äggstockarnas och sköldkörtelns hormoner får chans att balansera sig själva när binjurarnas återhämtar sin styrka.

Hypotyreos
Hypotyreos kan vara primär eller sekundär. Primär hypotyreos är lätt att behandla genom tillförsel av sköldkörtelhormon. Men om symtomen på hypotyreos kvarstår trots behandling, måste man gå vidare oavsett labbprovernas värden för att hitta orsaken till den låga sköldkörtelfunktionen. 
Sekundär hypotyreos beror på nedsatt funktion i ett annat organsystem. Binjuretrötthet är en av de mest förbisedda och dessutom vanligaste orsakerna till både klinisk och subklinisk sekundär hypotyreos. 
Låg binjurefunktion leder ofta till låg sköldkörtelfunktion, som vanligtvis visar sig genom höga nivåer av sköldkörtelbindande globulin (TBG), lågt fritt T4, lågt fritt T3, högt TSH samt låg kroppstemperatur. Få läkare har kunskaper om det här sambandet. Lyckligtvis kan sekundär hypotyreos hävas när det underliggande problemet åtgärdas.

Sköldkörteln och OAT-axeln
Sköldkörtelobalans är kanske den mest förvirrande, mest invecklade och svåraste av de endokrina sjukdomarna. Behandling av sköldkörtelsymtom utan fullständig förståelse för de komplexa bakomliggande orsaker som kan kopplas till äggstockar och binjurar fallerar ofta över tid.
Eftersom sköldkörteln reglerar ämnesomsättningen påverkar den även kroppens produktion av könshormoner, bl.a. SHBG (könshormonsbindande globulin), prolaktin och GnRH (gonadotropinfrisättande hormon) som alla inverkar på menstruationscykeln och kroppens förmåga att bli gravid.
Sköldkörtelhormon stimulerar även äggstockarnas progesteronproduktion.
Onormal sköldkörtelaktivitet kan därför skapa störningar i menstruationscykeln hos både yngre och lite äldre kvinnor. Kvinnor med PCOS och infertilitetsproblem har ofta kroniskt låg progesteronnivå. Problemen blir ofta värre dagarna före menstruation. 
Obehandlade sköldkörtelproblem kan bidra till infertilitet, PMS och klimakteriesymtom. Eftersom sköldkörtelhormon har likheter med vissa metaboliter av östrogen och progesteron kan receptorer för sköldkörtelhormon både blockeras och främjas av östrogen och progesteron. 
Obalans mellan sköldkörtelhormon T3 och T4 kombinerat med obalans mellan östrogen och progesteron kan efterlikna klimakteriesymtom och leda till många olika symtombilder ifråga om humör, temperaturreglering, kvarhållande av vätska, energinivå och sömnkvalitet. Kvinnor med normala TSH-värden kan faktiskt lida av subklinisk hypotyreos utan att veta om det. 
Sköldkörteln har också en nära koppling till binjurarna. När binjurarna är svaga minskar deras förmåga att hantera stress och energireserverna blir lidande. För att öka överlevnadschansen tvingar binjurarna kroppen att nedreglera energiproduktionen på olika sätt. Med andra ord minskar ämnesomsättningen för att spara energi: kroppen behöver vila. 
Labbprover av T4 och T3 kan därför vara normala samtidigt som de klassiska symtomen på hypotyreos är uppenbara med konstant låg kroppstemperatur och nedsatt ankelreflex. Alternativt kan blodproverna visa låga nivåer av fritt T4 och fritt T3 medan TSH-värdet är normalt eller förhöjt.
I bägge fallen är sköldkörtelbehandling med syntetiskt T4- och T3-hormon utan att först överväga binjurestöd ett vanligt misstag som kan leda till att OAT-obalansen ökar. Orsakssambandet är enkelt. Behandlingen med sköldkörtelhormon ökar ämnesomsättningen, vilket är detsamma som att försätta alla kroppens system på överväxel vid en tidpunkt då kroppen försöker vila genom nedreglering. 
Den här överlevnadsmekanismen går alltså ut på att minska – inte öka – nivåerna av T4 och T3. Medicineringen står i rak motsats till kroppens överlevnadsstrategi och i många fall kan den liknas vid att hälla olja på öppen låga. Binjurar som redan är på gränsen till utmattning klarar inte att kompensera belastningen från den ökade energiproduktionen. 
Sköldkörtelmedicinering under sådana förhållanden kan leda till en tillfällig men oftast kortlivad symtomförbättring och energistegring. Tröttheten kommer sedan tillbaka när sköldkörtelmedicinen underminerat den redan befintliga binjuretröttheten och påskyndar ofta binjureutmattningen. 
Tröttheten fortsätter att öka långt utöver de inledande symtom som medicineringen var avsedd att åtgärda. Det enda som hjälper är att öka dosen eller byta till kraftfullare sköldkörtelmedicin. 
Men vad händer då i kroppen? Även om värdena för T4, T3 och TSH kan förbättras uppvisar patienten ingen symtomförbättring, ofta tvärtom. Läkaren kan vilseledas av de "förbättrade" labbresultaten och tro att man är på rätt väg. Om värdena för FT4, FT3 och rT3 inte vägs in i den kliniska bilden får man ingen kännedom om hur sköldkörtelmedicinen fungerar på cellnivå. 
Kroppens rop på hjälp fortsätter att genljuda i form av låg kroppstemperatur, medan läkaren kanske fortsätter att öka dosen av sköldkörtelhormon. Det här tillvägagångssättet kommer inte att fungera långsiktigt och medicineringens oavsiktliga negativa effekter på binjurarna överstiger snart dess fördelar för sköldkörteln. 
Medan binjurarna fortfarande fungerar kommer de att fortsätta att nedreglera så mycket de bara kan och trubbar därmed av kroppens respons på sköldkörtelmedicinen. Till sist är patienten så överlastad med sköldkörtelhormon att biverkningar som hjärtklappning och darrningar uppstår medan tröttheten och känslan av tröghet ligger kvar. 
Personer med hypotyreos som inte blir bättre av sköldkörtelmedicin bör alltid överväga binjuretrötthet som en möjlig bakomliggande orsak till underfunktionen. En normalisering av binjurefunktionen i sådana fall är nyckelbehandlingen och leder ofta till spontan tillbakagång av symtomen på hypotyreos. Ju snabbare binjuretröttheten åtgärdas, desto snabbare kommer symtomen på hypotyreos att förbättras.
Det är dock viktigt att observera att sköldkörtelprover kommer att visa på fortsatt låg funktion under en tid medan binjurarna återställs på grund av en fördröjande effekt. TSH-värdet kan vara fortsatt högt och ligga utanför det normala intervallet medan fritt T3 och fritt T4 är låga. Den här fördröjningen kan vara i flera månader. Men efterhand som binjurarna återställs förbättras patientens kliniska tillstånd med normal kroppstemperatur, ökad energi, minskat behov av sköldkörtelmedicin och förbättrad viktkontroll. 
Samtidigt som det är viktigt att ge binjurarna primärt fokus hos patienter med nedsatt binjure- och sköldkörtelfunktion, är det viktigt att inte abrupt sluta med sköldkörtelmedicinering (eller annan behandling med naturliga körtelextrakt eller örter som har stimulerande effekt) utan läkares vägledning. 
Om man tvärt slutar med medicinerna kan mycket olustiga abstinenssymtom uppstå och i sällsynta fall kan binjuretröttheten förvärras. Den bästa kliniska strategin är att ge binjurarna stöd och näring och låta sköldkörtelfunktionen förbättras på egen hand.
Den sämsta strategin vid binjure- och sköldkörteldysfunktion är att bara fortsätta att öka sköldkörtelmedicineringen. Följden kan bli att patienten blir beroende av den starka medicinen samtidigt som man lider av symtom på förgiftad sköldkörtel, t.ex. hjärtklappning. Man är då konstant trött och orolig under dagen men samtidigt för uppskruvad för att somna på kvällen. 
I sådana fall fortsätter binjurarna att svikta och nedreglera kroppens funktioner för att spara energi. Detta är ingen ovanlig situation, men ignoreras fortfarande. 
En sista punkt som är viktig att observera är att försök att gå ned i vikt ofta misslyckas när det råder OAT-obalans på grund av den underliggande metaboliska rubbningen. Den goda nyheten är att när balansen i OAT-axeln återställs kommer viktminskningen ofta naturligt. Att sätta viktminskning som en högsta prioritet är därför ingen bra strategi i dessa lägen.

Nedsatt sköldkörtel- och binjurefunktion och OAT-obalans
Trots att symtom på samtidig låg binjure- och låg sköldkörtelfunktion inte alls är ovanlig, uppmärksammas inte sambandet i den konventionella medicinen. Personer som diagnostiseras med hypotyreos efter en traumatisk eller starkt stressande händelse, t.ex. en olycka, en infektion, en komplicerad graviditet eller ett känslomässigt trauma som skilsmässa eller nära anhörigs dödsfall, bör vara särskilt uppmärksamma om sköldkörtelmedicinering inte hjälper.
Personer med dålig reglering av kroppstemperaturen tycks vara mer benägna att tillhöra den mixade orsaksbilden med symtom på både binjuretrötthet och hypotyreos. Detta är särskilt vanligt hos personer med OAT-obalans som har konstant låg kroppstemperatur mellan 33 och strax under 37 grader. 
De kan också vara känsligare för den omgivande temperaturen och känna sig varmare än normalt när det är varmt och frysa mer än normalt när det är kallt. De lider även av trötthet, torr hud och viktuppgång. 
Patienten med blandad orsakstyp är svårast att bota. Man bör börja med att uppmärksamma binjurarna eftersom de utgör nyckeln till den fortsatta läkningen. Om binjurefunktionen normaliseras kan symtomen på hypotyreos i dessa fall ofta minska eller försvinna helt.

Dominans hos en viss axelkomponent
Vid OAT-obalans är det vanligt att en axelkomponent dominerar och därför är mer problematisk. Den komponenten återspeglar oftast det organsystem som är konstitutionellt svagast och alltså mest skadat. Exempelvis kan symtomen på subklinisk hypotyreos vara svårare jämfört med störningar hos binjurar och äggstockar.
Personer som uppvisar klinisk sköldkörteldominans har oftast mycket låg fysisk energinivå utöver de klassiska tecknen på hypotyreos – t.ex. torr hud och oförmåga att gå ned i vikt. Tröttheten är deras främsta besvär. De är för trötta för att bry sig om PMS eller depression även om dessa symtom också finns och kan ge läkaren ledtrådar. 
De flesta inom sjukvården tenderar dock att missa dem om de inte har kunskap om nedsatt binjurefunktion, utan tror att hypotyreos är det enda problemet. 
Den binjuredominanta typen lider ofta av känslomässiga besvär som oro/ångest och irritabilitet. De är också trötta, men tröttheten är oftast inte lika besvärlig som den känslomässiga berg- och dalbana som dessa personer hamnar i. 
Personer vars äggstockar är den dominanta körteln brukar uppleva stora problem med hjärndimma och minnesbesvär utöver PMS och andra symtom på östrogendominans. 
Att ta reda på vilken av OAT-axelns körtlar som är dominant är viktigt när man lägger upp ett återhämtningsprogram eftersom rekommendationerna för näringsintag, kost och övrig livsstil skiljer sig åt mellan grupperna. Exempelvis brukar naturlig GABA (eller GABA-höjande näringsämnen, red. anm.) vara effektivt för att öka sömnkvaliteten hos binjuredominanta personer. Men det fungerar inte alls lika bra som 5-HTP för sköldkörteldominanta personer. Varje näringsämne har sin unika väg och måste matchas med rätt orsaksproblem för att uppnå maximal effektivitet. 
När det gäller kosten brukar sköldkörteldominanta må bra av främst vegetarisk mat med ökad andel fiber för bättre matsmältning och upptag, medan äggstocksdominanta har mest fördel av en kost med mycket protein i förhållande till kolhydrater. 
Binjuredominanta mår ofta bäst av en balanserad kost som lutar lite mer åt protein och fett plus fler mål per dag för att få bukt med hypoglykemi. Personer med en blandad typ behöver en kombination av ovanstående. 
Gällande motion är sköldkörteldominanta ofta bäst lämpade för rytmisk, taktfast träning som löpning eller simning. Äggstocksdominanta mår bäst av mildare och mentalt fokuserad träning som yoga. Den binjuredominanta typen är svårare eftersom den kan delas in i två huvudkategorier – personer med hög binjurefunktion och personer med låg binjurefunktion. 
Ansträngande träning är ofta fördelaktigt för personer med hög binjurefunktion eftersom den hjälper dem att bränna bort överskottsadrenalin. 
Personer med låg binjurefunktion bör tvärtom ofta undvika träning tills kroppens reserver är återställda genom rätt näring och kost. Sedan kan en gradvis upptrappning av isometrisk (statisk) och isotonisk (dynamisk) träning inledas. 
Men det kan också hända att den dominerande typen förändras under återhämtningens gång så att en sköldkörteldominant person t.ex. övergår till att vara binjuredominant. Detta kan uppstå när sköldkörtelfunktionen förbättras eller om man har akut binjureutmattning som överväldigar sköldkörteln. 
Genom att ta reda på vilken komponent som är dominant under läkeperioden kan rätt behandling prioriteras med rätt naturligt stöd vid rätt tidpunkt. Självhjälp eller den standardiserade "shotgun"-metoden utan noggrant övervägande av körteldominans och uppföljning av förloppet leder ofta till fördröjd eller utebliven läkning.

 

Översättning: Helene Sandström

Den här förkortade versionen har översatts med tillstånd av Dr. Michael Lam ("författaren") för Näringsmedicinsk Tidskrift. 
Författaren har inget ansvar för översättningens riktighet, utan ansvaret ligger helt på översättaren. Originalartikeln finns att läsa på engelska i oförkortad form på www.DrLam.com
This abridged version is translated in full with permission of Dr. Michael Lam (the “Author”) by the Swedish Journal of Nutritional and Functional Medicine. Sole responsibility for the accuracy of the translation rests with the translator and the Author assumes no responsibility for the accuracy of translation. The original complete unabridged article in English can be viewed at www.DrLam.com

Michael Lam, leg. läkare och medlem i American Board of Anti-Aging Medicine, är specialist inom preventivmedicin.
Han är författare till ett stort antal artiklar samt följande böcker: Five Proven Secrets to Longevity, How to Stay Young and Live Longer, Estrogen Dominance – Hormonal Imbalance of the 21st Century och Beating Cancer with Natural Medicine.


Binjurar och stress

2012-04-30 @ 11:26:01 Permalink Hälsa Kommentarer (0) Trackbacks ()

Har stress försämrat Din hälsa?

Stress handlar om hormonella anpassningsreaktioner till inre och yttre förhållanden. Något så enkelt som kyla utlöser stressreaktioner, vilka är de hormonella processer som sätts igång för att upprätthålla homoestas, dvs. jämvikt. I detta fall anpassning till kyla, så att inte för stora förluster av värme uppstår. Och ”dom” som sköter om dessa anpassningsreaktioner i kroppen är budbärare eller signalämnen som styr och ställer på alla upptänkliga sätt. Ett annat namn för dessa budbärare är hormoner. De är i ständig verksamhet styrda av hjärnans intryck av omgivningen eller psykologiska faktorer. Är det fara å färde utsöndras t. ex adrenalin för att man skall kunna fly eller fäkta dvs. springa ifrån faran eller gå till fysiskt motangrepp.  
Utsätter man kroppen för en mängd av stress under längre tider kan risken öka för sjukdomar som depression, infektion, ångest och åderförkalkning. Binjurarna är viktiga körtlar i detta sammanhang. På ”order” av kortikotropin utsöndrar de adrenalin, kortisol och noradrenalin till blodbanan och utövar på så vis inflytande över kroppens organ och vävnader. Exempel på inflytande är hantering av blodtryck, blodsocker och fettbildning. Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njurarna. När man utsätts för fysiologisk eller psykologisk stress, frisätter således dessa körtlar omedelbart sina signalämnen (hormoner) direkt ut i blodbanan och att de kommer snabbt ut i kroppen beror på att binjurarnas vävnad har nära nog högst genomflöde av blod av alla kroppens vävnader. 

Kortisol

Eftersom vår binjurebarktest, Adrenocortex Stress Profil (ASP) fokuserar på kortisol och DHEA, kan i korthet följande nämnas om stresshormonet kortisol:

  • Kortisol mobiliserar energiresurser och påverkar immunförsvaret
  • Kortisol finns alltid i blodet (mer eller mindre)
  • Överskott för länge leder till sjukdom (depression, ångest, försvagat immunförsvar)
  • Förhöjt kortvarigt stärker immunförsvaret
  • Det styrs av dygnsrytmen – hög frisättning på morgonen viktigt som stöd för energikrävande processer.
  • Det påverkar ämnesomsättningen och har på så sätt en koppling till sköldkörtelhormonerna.
  • Stressaxeln (hypotalamus, hypofysen till binjurarna) styr utsöndringen
  • Det finns alltid i blodet
  • Det är livsnödvändigt, brist livshotande
  • Det styrs av dygnsrytmen – hög frisättning på morgonen viktigt som stöd för energikrävande processer.
  • Det påverkar ämnesomsättningen
  • Det inverkar på blodtrycket och vaskulär ton dvs. hopdragnings- och utvidgningsförmåga hos blodkärlen
  • Det stärker hjärtats pumpförmåga och bidrar till en jämn puls
  • Det påverkar den elektriska aktiviteten i hjärnans celler vilket påverkar humöret, tänkandet, minnesförmågan, den mentala klarheten och fokuseringsförmågan
  • Det omvandlar glykol till blodsocker (glukos) och upprätthåller en god blodsockernivå
  • Det omvandlar fett till fettsyror och proteiner till aminosyror som därefter omvandlas till blodsocker (glukos)
  • Det medverkar till att glykogen i levern omvandlas till blodsocker (glukos)
  • Det motverkar hypoglykemi, som kännetecknas av blekhet, darrningar, svettningar, försvagning, hjärtklappning, oro, koncentrationssvårigheter, koma, irritation, synstörningar, svimning och kramper.
  • Det har en viktig antiinflammatorisk effekt, för att balansera inflammatoriska angrepp
  • Det håller immunförsvaret i schack och minskar vävnadsskador från inflammatoriska och giftutsöndrande celler.
  • Det skyddar cellerna från överskott av insulin.
  • Det reglerar natrium/kalium-balansen och därmed vätskebalansen i kroppen
  • Det motverkar allergier, kronisk trötthet, autoimmuna tillstånd
  • Kortisolresistens kan också sätta ner effekten av utsöndrat kortisol
  • Brist kan ge hårförtunning hos kvinnor, akne, dysmenorré (smärtsam mens), pms

Signaler på stress i obalans dvs. för mycket eller för lite av kortisol i omlopp är:

  • Ångest, oro, nedstämdhet, trötthet
  • Minskad motståndskraft
  • Störingar i magtarmkanalen, ökad gasbildning
  • Försämrad koncentrationsförmåga
  • Minskad uthållighet
  • Menstruationssrubbningar
  • Huvudvärk
  • Eksem
  • Värk i muskler och leder
  • Fetma
  • Benskörhet
  • Hjärtkärlsjukdom

DHEA
Dehydroepiandrosteron är ett sk prohormon som likt kortisol produceras av binjurarna av kolesterol. Det kallas för ett moderhormon (prohormon) därför att det är föregångare till många andra hormoner, vilka t.ex. är ansvariga för kvinnliga respektive manliga egenskaper, stresskontroll och mineral-omsättning. DHEA har också en icke obetydlig inverkan på åldrande, fetma, benskörhet, hjärtsjukdom, diabetes, bakterie- och virusinfektioner. Det är viktigt för immunförsvaret på så sätt att det medverkar till bildandet av antikroppar. DHEA främjar även förbränningen av fett och muskeluppbyggnad och det balanserar kortisolets effekter på kroppen, som att hjälpa den klara av stress. DHEA skyddar också immunsystemet från cellskador vid sjukdom och åldrande. 

DHEA kallas för ett vitalitetshormon, ett anti-aging-hormon, som minskar i mängd i motsats till kortisol med stigande ålder och brist på DHEA anses bidra till många ålderrelaterade sjukdomar. 

För den som vill lära mer av hormonella processamband, titta på bildenSteroidogenic Pathways och se hur kortisol och DHEA är relaterade.

Hur fungerar en binjurebarkstest med avseende på kortisol och DHEA ?(Testen kallas Adrenocortex Stress Profile förkortat till ASP).
En ASP-analys är en säker, icke invasiv test, som bestämmer DHEA- och kortisol utifrån fyra salivprover, vilka enkelt tas i hemmet och som sedan skickas med ordinarie post till Scandlab. (Studier på denna tests relevans finns redovisade på PuBMed med över 1500 stycken).

Balans är nyckeln vid bedömningen av binjurehormoners övergripande effekt på kroppen. Därför redovisas förutom enskilda värden av kortisol och DHEA också en kvot mellan dessa som visar den dynamiska balansen mellan dessa hormoner. Gällande kortisol redovisas också en graf så att man ser hur det utsöndras cyklist. 
Salivtester kan ge en bättre indikation på de fria och bioaktiva hormoner som cirkulerar i kroppen än andra typer av analyser. Salivtester är också bekväma gällande provtagning och hur lätt är det att dra blod på en Vårdcentral, med sista provtagning 23.30.

Vilken nytta har man av testresultatet?
Det kan ge en god vägledning för en vårdgivare att komma igång med ett bra behandlingsprogram, så att nivåerna av kortisol och DHEA kan restaureras och optimeras. Detta kan innebära en ökad tålighet vad stress anbelangar och en bättre immunfunktion samt försvar mot åldersrelaterade sjukdomar.

Fråga dig själv!
Är du ofta trött utan anledning?
Är du under kronisk stress?
Har du svårt med nattsömnen?
Hur du tappat sexlusten?
Störs du av höga ljud?
Känner du oro och depression?
Har du problem med mensen?
Har du ont i leder?
Har du ätstörning?
Har du nyss tappat vikt eller gått upp i vikt?
Har du sårigheter i tarmen eller IBS?
Har du koncentrations-, inlärnings-, eller minnesproblem?
Har du högt blodtryck
Tar du DHEA eller pregnenolon på måfå?
Om du har svarat ja på någon av alla dessa frågor, det kan bero på en över- eller underaktiv stressrespons från binjurarna. En ASP- test kan vara vägledande i sammanhanget!

från: http://www.scandlab.com/stress.html

Ingefära

2012-04-30 @ 11:18:36 Permalink Hälsa Kommentarer (0) Trackbacks ()

  • Ingefära är en adaptogen för binjurarna och hjälper till att normalisera kortisolnivåerna. Har man utmattade binjurar och kortisolbrist höjs alltså kortisolnivåerna, medan de sänks om man har för höga nivåer.
  • Det stärker immunförsvaret på flera sätt, bland annat genom starka antioxidanter, anti-inflammatoriska egenskaper, döda förkylningsvirus och genom att fungera antiseptiskt.
  • Det förhindrar flera typer av cancer.
  • Blodcirkulationen ökar. Ingefära är blodförtunnande och sänker blodtrycket
  • Det hjälper till att sänka östrogenhalten, samtidigt som progesteronproduktionen höjs Ingefära främjar regelbunden mens, och sägs kunna sätta igång mensen när den är försenad.
  • Det hjälper till att reducera inflammation vid artrit
  • Brittisk forskning visar på att ingefära är lika effektivt som droger för att lindra illamående efter operationer.
  • Ingefära höjer ämnesomsättningen, hjälper till att smälta fet mat och bryter ner protein så att det blir lättare för kroppen att använda sig av det.
  • Te på ingefära är utmärkt när man har ätit för mycket eller känner sig tung efter en måltid. Det är bara att blanda i en kvarts tesked mald, torkad ingefära i en kopp varmt vatten och dricka.
  • Inom ayurveda rekommenderar man ofta en bit ingefära med citron och salt på som aperitif för att stärka matsmältningen.
  • Många som lider av halsbränna menar att det räcker med en kopp ingefärste för snabb lindring. Ingefära är avgiftande och renande för blodet. Det fungerar särskilt effektivt ihop med gurkmeja.

motion med runkeeper 29 april

2012-04-29 @ 14:58:34 Permalink Träning Kommentarer (1) Trackbacks ()

Motvind, regn OCH sol gjorde det oerhört jobbigt att springa. Det värkte till i högra skinkan sen fick jag springa med en högerfot med "myror" i. Otroligt jobbigt.

motion med runkeeper 28 april

2012-04-28 @ 19:53:28 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tiderna blir hela tiden bättre. men bara på eftermiddagarna när jag springer utan hund. På förmiddagen springer jag med Linus som ska stanna o kissa stup i ett och även göra nummer två. de sista 2.5 kilometrarna med Linus får han springa utan koppel då det är en liten grusväg. Då ökar alltid farten.

Zonterapi

2012-04-28 @ 16:44:55 Permalink Hälsa Kommentarer (0) Trackbacks ()

Idag var jag på zonterapi som vanligt efter jobbet. Det var jättestor skillnad denna gång, det gjorde mycket mindre ont! Efter behandlingen bjöd hon mig på en rykande kopp med citron och ingefära. Det var gjort på en "thè påse" från Twinings. Det är inget thè i den och innehåller inte heller koffein. Det finns även i Sverige att köpa. Mycket praktiskt om man inte vill krångla med att riva ingefära och koka.

Så här ser förpackningen ut i Italien:

 

och i Sverige så här:

 

Klicka här för att komma till Twinings produktbeskrivning!

motion med runkeeper 27 april andra rundan

2012-04-27 @ 15:35:45 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tribute to Amy Winehouse

2012-04-27 @ 12:59:39 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()

Jag jobbar just nu med en grupp som gör en tribute to Amy Winehouse. Jag är webmaster och håller i deras facebook sida. De heter "Back to black". Sångerskan Ana Souza liknar Amy och sjunger som henne,han har en otrolig röst för att vara 19 år. Eventuellt ska jag även sjunka kör, men vi får se, är inte jättepigg på det. Klicka gärna på bilden nedan och bli fan på facebook!

 

 

Och här en fantastisk sång med Amy:

motion med runkeeper 27 april

2012-04-27 @ 12:49:17 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 26 april

2012-04-27 @ 12:46:45 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 25 april andra rundan

2012-04-27 @ 12:44:09 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 25 april

2012-04-27 @ 12:40:54 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 24 april andra rundan

2012-04-27 @ 12:35:46 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 24 april

2012-04-27 @ 12:33:15 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 23 april

2012-04-27 @ 12:30:07 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 22 april

2012-04-27 @ 12:26:34 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()

motion med runkeeper 20 april

2012-04-27 @ 12:19:47 Permalink Träning Kommentarer (0) Trackbacks ()


Fertilitet, vikt och träning

2012-04-23 @ 14:24:17 Permalink IVF Kommentarer (0) Trackbacks ()

Min klinik har ju hela tiden påtalat vikten av att hålla en normal vikt, samt att motionera. Motion främjer fertiliteten på så sätt att syresättningen av blodet förbättras samt att det ökar tillförseln av blod och syre till livmoder och äggstockar. Motion är även bra för fertilitetshormonerna.
Man har alltså allt att vinna på att träna och hålla sig i form innan en IVF. Även under sprutperioden så ska man fortsätta att motionera. Under ruvningen kan man hålla igen lite, men stärkande promenader är bra.

Vid en eventuell graviditet så kan man fortsätta med sin träningsform fast i ett lugnare tempo.
Om man tränar för mycket och förloar mycket vikt så kan ägglossning och mens utebli. Samtidigt är det bevisat att övervikt leder till infertilitet. Det bästa är allstå att hitta sin "lagom" eller "ideal" vikt där man mår bra.

http://italiensvensk.blogg.se/2011/september/graviditet-traning-sant.html

Comfortably Numb

2012-04-13 @ 23:24:52 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()

...

2012-04-13 @ 23:15:15 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year.

Till Leonida/Freya

2012-04-13 @ 15:06:27 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Leonida/Freyja, vi saknar dig och önskar att du var här. Kanske vi aldrig möts...

Jag har testat minus

2012-04-13 @ 13:59:19 Permalink IVF Kommentarer (1) Trackbacks ()

Testade i morse för jag vill sluta med progesteron så att mensen kommer igång. Använde ett extra känsligt test och det visade så klart minus precis som jag trodde. Jag har BIM på söndag men egentligen är officiel testdag på tisdag. Men jag känner mig kropp alltför väl. Jag har ju trots allt varit gravid 5 gånger nu...
Har bokat tid för zonterapi i morgon för att få igång mensen, slutat med medrol, proesteron, aspirin, kalcium, kalim och magnesium. Tänker bara ta Inofolic+ melatonin, bidrottninggelé och omega 3. Medrolen har gjort att jag svullnat upp som en flodhäst. massimo har gått ner massor med LCHF men jag har bara svällt.... Har precis beställt DHEA från McPehrson Labs. Den är ultramicroniserad och 99.99% ren. Hoppas att det hjälper tillsammans med Inofolic och melatonin.

Jag mår riktigt dåligt. Det blir bara värre faktiskt när jag sitter på forum och läser. Jag har dragits in i en riktigt dålig spiral.Sitter framför datorn och försöker att plugga men kikar hela tiden på olika forum och surfar på fertiitetsproblem på nätet.

Får ingen kontinuitet i mitt pluggande. Sen blir det panik och jag måste vara vaken nästan i 48 timmar för att hinna med deadline. Hittils har jag klarat mig, men det är inte bra. Jag blir hysterisk och grinig, det går ut över vårt förhållande.Jag behöver lägga mer tid på att vara ute med hundarna än att sitta framför datorn. Måste strukturera mig mer, det innebär mindre tid på sidor som Familjeliv till exempel. Måste hålla IVF tankarna borta och tänka på andra saker. Det säger både min läkare och min zonterapeut. Psyket påverkar resultatet mer än vad man tror. Nu blir det max en titt på Familjeliv och andra fertility sites om dagen, det är min nya regel.

I dag mår jag inte bra

2012-04-12 @ 13:28:31 Permalink IVF Kommentarer (1) Trackbacks ()

Jag är nu på ruvarddag 9 och har inga tecken på att jag skulle vara gravid. Inga svullna, tunga och ömma bröst. Inga känningar i livmoder. Ingenting.

Men jag är trött, har riktigt ont i huvudet och kanske lite svid i halsen. Svid i halsen är bra för då gör medrol i alla fall något i min kropp. Har även ont här o där i leder och muskler. Det märks att jag hoppat över en zonterapi behandling. Men jag fick inte göra behandling nu när jag ruvar.

Lady Gaga & Tony Bennett

2012-04-07 @ 02:10:50 Permalink Musik Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ruvardag 3

2012-04-06 @ 10:50:30 Permalink IVF Kommentarer (0) Trackbacks ()

Idag är jag på ruvardag tre och har inga känningar av varken progesteron eller ovitrellespruta. Hade lite stickningar ner mot slidan under natten och det kan faktiskt vara progesteronet.
Embryot är nu 6 dagar och borde väl kunna börja infästningen om det varit en normalt embryo. Men detta tappade ju två celler vid upptiningen och startade med 4 celler när ett "normalt" embryo på dag 3 ska ha 8 celler. Detta embryo hade 6 celler när det frystes in så det var inte av toppkvalitét från början.

Jesper!

2012-04-05 @ 22:59:12 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Efter tre turer till Serravalle Designer Outlet så  har Jesper äntligen fått ihop sina student kläder.
Kostym från abital, skjorta från Conbipel, skärp och strumpor från Hugo Boss, Slips från Prada och skor från Pittarello. Kostymen är grå,slimfit med sidenlyster, skjortan är slimfit med lyster och fransk krage, slipsen är lila med tunna lyster ränder ton i ton. Skorna är blanka antikbruna likså skärpet. Strumporna är grå. Strumporna var de dyraste men skönaste han någonsin haft på sig sa han. Synd att inte lystern och färgerna kom fram på fotot, men visst ser han ut som en glidare??? Vi har tur som bor så när Italiens största designer outlet.

Skandal i Rom

2012-04-04 @ 11:08:47 Permalink IVF Kommentarer (1) Trackbacks ()

Vet inte om det nått Sverige vad som hänt på en klinik i Rom den 27:e mars. 94 embryon, 130 ägg och 5 strån med sperma råkade tinas upp pågrund av felaktig kylningsvätska eller personalens oaktsamhet. Centret kommer att stängas. Mångmiljon skadestånd väntas samt att man överväger åtal för mord (enligt påven räknas embryon som liv). Det är 40 par som är drabbade.
La repubblica

Idag flyttade ett embryo in

2012-04-03 @ 23:20:07 Permalink IVF Kommentarer (0) Trackbacks ()

Idag klockan 13 gjorde vi en Frozen Embryo Transfer på Promea i Turin. Embryot hade från början 6 celler men tappade två celler under upptiningen. Men innan insättningen så hade embryot hunnit utveckla ytterliggare en ny cell. Vi gjorde även assisted hatching med AHA syra. Nu hoppas vi att det är en liten krigare "Leonida" eller en lite Freyja som vill stanna hos oss.

"Assisterad kläckning" utvecklades från upptäckten att embryon som hade ett tunt skal hade en högre frekvens av implantation vid in vitro-fertilisering. Det antogs att om man skapar en mindre defekt i skalet kan det resultera i en större chans att embryot "kläcker", eller att skalet spricker, vilket skapar en bättre möjlighet för implantering i livmoderslemhinnan.

Initiala studier vid New York-Cornell Medical College visade en markant ökning av implantation för kvinnor över 35 år och i synnerhet över 38 eller med en förhöjd FSH nivå på dag 3 av menstruationscykeln. Par med flera misslyckade IVF cykler verkar också dra nytta av assisterad kläckning. Assisted kläckning kan vara till hjälp för dessa infertila par, eftersom deras embryon saknar tillräcklig energi för att slutföra "kläcknings"-processen. Man tror att vissa kvinnor misslyckas med IVF eftersom deras ägg har ett tjockare skal, därför kan de ha en bättre chans med assisterad kläckning. Dessutom kläcks embryon som genomgått assisterad kläckning en dag för tidigt, vilket kan ge en större möjlighet för att implantation sker.

Promea har ringt

2012-04-02 @ 12:35:15 Permalink IVF Kommentarer (0) Trackbacks ()

Klockan 13 imorgon så flyttar lilla frysisen in om den klarar upptiningen. Det är ju ett klass B embryo så det finns ju vissa risker.
Men jag ska försöka att göra som zonterapeuten sa . Tänka positivt och vara glad, det kan förändra mycket. "Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow." citat Albert Einstein

Idag kommer Jesper!

2012-04-02 @ 09:42:55 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Idag kommer min son Jesper hit med sin kompis Knut! Jag kan tyvärr inte åka till Bergamo och hämta dem men Massimo åker dit. Han är en klippa som vanligt!
Det ska bli så kul att ha dom här även om det bara blir några dagar. De ska köpa studentkostymer på Serravalle Outlet sen åker de hem redan på lördag. Det duger tydligen inte med kostymer från Dressman när man kan köpa Dolce Gabbana,Hugo Boss eller Armani. Robert Hade en designer kostym på sin student och han sticker verkligen ut på studentfotot!
Som tur är har Jesper egna pengar för vi är nästan luspanka. Om det blir embryotransfer i morgon så blir det att hosta upp 750 euro. Sen är vi barskrapade.
Min chef ligger efter med lönen. Har jobbat i 1½ månad och fått 250 euro. Frågade Ilaria som jag jobbade med i lördags om hon och Silvana fåt lön och även de ligger en månad efter.

Jesper

Crinone

2012-04-01 @ 01:08:19 Permalink IVF Kommentarer (0) Trackbacks ()

I morse började jag med Crinone vaginal gel. Det är en progesteron gele som man för upp i slidan. Förut har jag använt Prometrium vaginal kapslar men jag får så mycket vita flytningar av dem. Vill prova om det går bättre med Crinone. Jag ska ta den tre gånger om dagen. Klockan 07, 15 och 23.

Nya skor igen...

2012-04-01 @ 00:11:00 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

I torsdagkväll gick mina nya skor från Fornarina sönder. Det var en ögla i kardborreknäppningen som lossat. Massimo följde med mig till Serravalle McArtgur Glen Outlet för att byta i eftermiddag. Jag är nämligen van att det inte går i Italien, man måste käfta och stå på sig och ändå gå hem lottlös... Men vi blev positivt överraskade! Vi fick byta till nya skor utan krusiduller. Den modellen som jag köpt med lack och kardborreband fanns inte längre i min storlek men det fanns andra med samma läst. Jag valde snörning denna gång.
Dessa skor är oerhört sköna att jobba i, faktum är att dessa två dagar som jag jobbat i joggingskor har jag haft ont i fötter och vader på kvällen. Sulan är ytterliggare 1 cm högre i hälen innuti skon.